Bron: http://www.trouw.nl/action?action=authenticate&autoInlog=true&noFormPost=true&failedUri=/gatekeeper/public/firstStopWithPreview.jsp
Leidse school bedreigd op YouTube
den haag – Twee docenten en twee leerlingen van het Bonaventura College in Leiden hebben aangifte gedaan van bedreiging. Op internet circuleerden tot enkele dagen terug twee filmpjes waarin zij, andere scholieren en medewerkers van de school, zwaar worden beledigd.
De video’s verschenen begin deze maand op YouTube. Daarop waren foto’s te zien van ongeveer dertig mensen van het Bonaventura College. De foto’s werden volgens de politie Holland Midden begeleid door rapmuziek en ’bedreigende en racistische teksten’.
Alle scholieren die in de filmpjes voorkomen gaan voor het onderzoek naar één locatie, om de afhandeling te vergemakkelijken. Het gerucht gaat dat de filmpjes een wraakactie zijn van een gepeste leerling.
In dit bericht komt duidelijk de kracht van de nieuwe media naar boven. Een paar jaar geleden had een actie als deze nooit plaats kunnen vinden. Ik vind het dan ook ‘eng’ dat zoiets kan gebeuren, vooral omdat het zo openbaar is en er veel mensen tegelijk mee kunnen worden bereikt. Er kunnen zomaar foto’s van mensen worden geplaatst en in een bepaalde context worden gezet die zorgen voor beledigingen en bedreigingen.
Week 2/3:
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/514585/2010/09/24/Nederlanders-bellen-vaker-via-internet.dhtml
Nederlanders bellen vaker via internet
HOUTEN - Steeds meer Nederlanders bellen met hun vaste telefoon via internet. Het aantal zogenoemde VoIP-aansluitingen is in het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 2,3 procent tot 3,77 miljoen, ten opzichte van het eerse kwartaal. Dat meldde onderzoeksbureau Telecompaper vrijdag.
De kabelbedrijven zagen het aantal abonnementen op VoIP in het tweede kwartaal met 3,9 procent groeien, terwijl DSL een daling liet zien van 0,1 procent. Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2007 heeft kabel meer abonnees voor digitale telefonie dan DSL.
''Telecombedrijven bieden steeds vaker pakketten aan die bestaan uit televisie, internet en bellen'', zei analist Ed Achterberg van Telecompaper. ''Voor de consument is het makkelijker en goedkoper om zo'n pakket te nemen. Daardoor neemt het aantal abonnementen op VoIP toe.'' (ANP)
In dit artikel komt goed naar voren hoe de komst van nieuwe media, ook oude media worden vernieuwt. Telefoneren gaat niet meer perse met een vaste lijn, maar kan ook over het internet. Doordat er steeds betere verbindingen zijn en deze tegen een lage(re) prijs kunnen worden aangeboden is het logisch dat mensen overstappen naar digitale telefonie. We kunnen hier spreken van een soort technologisch determinisme, de telefoon wordt op een nieuwe manier aangeboden en gebruikt.
Week 3/4:
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Internet-Media/article/detail/1025329/2010/09/30/Nederland-bij-koplopers-in-Europa-met-Twitter-en-andere-sociale-media.dhtml
Nederland bij koplopers in Europa met Twitter en andere sociale media
Mark van der Meulen − 30/09/10, 21:52
Nederlanders twitteren relatief graag. Op de Italianen na zijn Nederlanders de grootste gebruikers van sociale media in Europa. Dit blijkt uit een rapport van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Forrester.
Van de Nederlandse internetgebruikers maakt 79 procent gebruik van sociale media. De helft, 40 procent, brengt wekelijks enige tijd door op een sociaal netwerk, zoals Hyves, Facebook of Twitter.
In Italië is het gebruik de afgelopen jaren enorm gegroeid. 83 procent van de Italianen gebruikt sociale media. Tegenwoordig is bijna de helft van de Italianen lid van een socialenetwerksite. In 2008 was dit nog maar 11 procent.
Volgens Forrester is Twitter minder populair dan algemeen wordt gedacht. Van alle internetgebruikers in Nederland plaatst maar 4 procent elke week een berichtje op Twitter. Daarmee is Nederland wel aanvoerder: het Europese gemiddelde is maar 2 procent.
Zweden heeft het afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Het aantal gebruikers dat lid is van een sociaal netwerk steeg van 38 procent in 2009 naar 58 procent in 2010. Deze groei komt vooral doordat Facebook een Zweedstalige versie heeft gelanceerd.
In Nederland is Hyves nog altijd populairder dan Facebook. Forrester telde hier vijf keer zo veel gebruikers van Hyves als van de Amerikaanse site. Wel wint Facebook steeds meer terrein.
De Nederlandse internetgebruiker blijft achter bij de rest van Europa als het gaat om het gebruik van internet voor het uiten van kritiek. Zij twitteren veel en kijken ook graag naar wat anderen schrijven op internet, maar er commentaar op leveren lijkt minder aan ze besteed.
Het leuke van dit artikel is dat uit onderzoek is gebleken dat Nederland na Italië de grootste gebruiker is van Twitter. Maar dat de manier van gebruik heel anders is dan in andere Europese landen. Er wordt namelijk geclaimd dat Nederlanders Twitter niet zien als een platform om kritiek te geven, terwijl elders in Europa dit juist heel vaak gebeurd. Blijkbaar gebruiken wij dit medium in Europa heel anders en ligt de participatie veel hoger ( gemiddeld de helft meer) bij ons. Daarbij vraag ik me af of de manier van gebruik van het platform met de mate van participatie te maken heeft.
Week 4/5:
Bron: http://www.trouw.nl/action?action=authenticate&autoInlog=true&noFormPost=true&failedUri=/gatekeeper/public/firstStopWithPreview.jsp
Campagne op Hyves levert 20.000 nieuwe orgaandonors op
amsterdam – Dankzij een campagne op de sociale netwerksite Hyves hebben binnen een maand 25.000 mensen laten registreren wat er na hun dood met hun organen moet gebeuren. Zo’n 20.000 personen kozen ervoor om donor te worden, bevestigt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), een van de organisaties achter de campagne.
Een woordvoerster van NTS spreekt van een ’mooi resultaat’, vooral omdat de Hyvers hun keuze ook vaak van ’nee’ in ’ja’ hebben veranderd. Ze zegt dat de Grote Donorshow van BNN een paar jaar geleden 7000 orgaandonoren opleverde. Vorig jaar lieten 190.000 mensen aan het donorregister weten wat er na hun overlijden met hun organen moet gebeuren.
Op 12 april begon Hyves met een campagne om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Bezoekers van de site kunnen op hun persoonlijke profiel laten zien dat ze zich als donor hebben geregistreerd.
Hieruit blijkt de immense populariteit van Hyves en de invloed die het heeft op de gebruikers. Blijkbaar heeft een platform als Hyves een dusdanige invloed op de gebruikers dat belangrijke beslissingen als het worden van orgaandonor op deze site worden gemaakt. Dit is natuurlijk een geweldige ontwikkeling omdat je op deze manier toch de jongere doelgroep bewust maakt van de noodzaak van het doneren van je organen na je dood. Het is dus niet zomaar een SNS, het is ook een doelgroep die op deze manier makkelijk kan worden bereikt.
Week 5/6:
Bron:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Internet-Media/article/detail/1043945/2010/11/01/BN-ers-worden-online-massaal-herdacht.dhtml
BN'ers worden online massaal herdacht
Door Sara Berkeljon en Paul Onkenhout − 01/11/10, 21:06
Harry Mulisch. © ap
AMSTERDAM - Van een storm en overbelaste servers, zoals na de dood van bijvoorbeeld Theo van Gogh of André Hazes, is nog geen sprake, maar ook Harry Mulisch wordt massaal vaarwel gezegd. Op condoleance.nl en concurrent condoleanceregister.com stromen de reacties binnen.
Anderhalve dag nadat zijn overlijden bekend werd gemaakt, staat de schrijver al in de topvijf van 'grootste registers' van 2010. Postuum zit Mulisch RTL-journalist Conny Mus (2.071 condoleances) op de hielen.
Voor Peter van Schaik, eigenaar van uitvaart.com en exploitant van onder meer condoleance.nl, is het geen verrassing. Om de populariteit van overledenen te meten, zijn volgens hem inmiddels voldoende statistische gegevens beschikbaar.
BN'ers scoren altijd hoog. Een sterfgeval op jonge leeftijd werkt als een katalysator, vooral als de dood onverwacht is. 'Na een schrikreactie moeten mensen hun emoties kwijt.'
Openhartig
De soms verbijsterend openhartige reacties verbazen Van Schaik al lang niet meer. 'Wat vroeger het praatje bij de bakker of met de buurvrouw was, zijn nu deze reacties. Het is van alle tijden. Toen Willem Ruis overleed, sprak ook iedereen erover. Alleen sloegen die reacties nergens in de media neer.'
Iedereen kan een register openen voor een overledene. 'Wij faciliteren, maar we initiëren niet. Een kleine groep mensen reageert onmiddellijk na de dood van een BN'er. Ook dat is eigenlijk niet nieuw. Het aanzeggen van de dood is ook een eeuwenoud gebruik, helemaal als het om beroemde mensen gaat. BN'ers zijn nu eenmaal voor een deel publiek bezit.'
Toeval
Condoleance.nl ontstond bij toeval. 'Op uitvaart.nl hadden we een gastenboek dat na sommige sterfgevallen snel volliep. Het paste in het verlengde van de site. In het begin stelde ik nog morele vragen, of het eigenlijk wel kon, maar niet meer toen ik merkte hoe groot de behoefte is.'
Géén advertenties in de registers, is een regel. Ze noemen zichzelf ook niet de officiële condoleance-site, zoals condoleanceregister.com. 'Dat kan echt niet. Dan concurreer je met nabestaanden die zelf een site openen.'
Troost
Een hardnekkig misverstand is volgens Van Schaik dat mensen vooral reageren om de nabestaanden troost te bieden. Dat zou ook bijzonder raar zijn, in sommige gevallen. Ook voor buitenlanders, zoals recent de Amerikaanse acteur Tom Bosley (bekend van de tv-serie Happy Days), is een register geopend.
'Als Antonie Kamerling plotseling overlijdt, zitten mensen daar mee. Niet iedereen schrijft iets om de nabestaanden te controleren. Ze schrijven het voor zichzelf, en voor elkaar.'
Aan sommige registers heeft Van Schaik zijn handen vol. 'Want alles wordt handmatig gecontroleerd.' Na de dood van bijvoorbeeld Theo van Gogh moesten honderden reacties worden verwijderd omdat ze kwetsend en/of racistisch waren. Het register van Wim Duisenberg werd gesloten vanwege de vele beledigingen aan het adres van diens vrouw Gretta.
Vuiligheid
'Maar soms is de saamhorigheid juist erg groot. Na de dood van David di Tommaso viel er bijvoorbeeld geen onvertogen woord, ook niet van Ajax- of Feyenoordsupporters. Terwijl ik bang was dat ik dag en nacht bezig zou zijn om de vuiligheid eruit te halen.' Wel veel werk leverde het register voor de vader van Joran van der Sloot op. 'Mensen denken dat het een eerbetoon is, en besluiten dan om stevig tekeer te gaan. Ze vergeten dat zo'n register er ook is voor de mensen die lid waren van dezelfde tennisclub.'
Uit dit bericht blijkt dat er voor veel mensen behoefte is voor het tonen van medeleven voor de familie/vrienden van de overledenen. Ook schrijven ze berichten voor zichzelf en voor elkaar, het is een manier om je te uiten. Maar aan de andere kant blijken er ook heel veel mensen te zijn die sites als deze zien als een kans om mensen te beledigen. De meeste mensen gaan normaal om met dit soort sites, maar er blijken altijd mensen te zijn die de boel zitten te verstieren. Het internet zorgt dus voor een nieuwe vorm van medeleven/uitingen op een positieve manier, maar kan niet voorkomen dat er ook negatieve berichten naar buiten komen.
Week 6/7:
Bron:
Met de link naar de site met de tweets: http://twitter.com/search?q=gvanderwiel
Van der Wiel en supporters Ajax ruziën op Twitter verder
AUXERRE - Luis Suárez en Gregory van der Wiel hebben het na de verloren wedstrijd tegen Auxerre (2-1) aan de stok gekregen met de meegereisde Amsterdamse supporters. De Uruguayaanse aanvoerder kwam na zijn douche terug, ging de dialoog aan en bood zijn excuses aan. Van der Wiel bleef in de catacomben achter.
Suárez slenterde na het laatste fluitsignaal naar het uitvak met ruim 1100 supporters van Ajax. Daar kreeg de aanvaller niet de reactie die hij verwachtte en dus liep hij geagiteerd weg. Van der Wiel gebaarde met zijn handen 'praten jullie maar' en kreeg de hoon van de fans over zich heen.
Op aandringen van financieel directeur Jeroen Slop keerde Suárez terug naar het uitvak. De topscorer van afgelopen seizoen ging daarbij nog even een gesprek aan met de aanhang.
,,Dat Suárez dat deed was groots en werd door de supporters gewaardeerd", vertelt Slop vandaag in De Telegraaf. ,,Hij ging alsnog met applaus weg."
Van der Wiel liet zich niet meer zien, tot ongenoegen van veel fans. De Amsterdammer wordt op internet zwaar bekritiseerd. ,,Werken voor je geld" en ,,Wij betalen jóuw salaris!" zijn veel gehoorde kreten.
Vanmiddag twitterde de international van het Nederlands elftal: ,,If u GIVE respect, u will GET respect.. remember that! thats how i live!"
Na een twitterbericht van 'SQDR410' (,,Wij zijn Ajax, niet jij!") reageerde Van der Wiel cynisch: ,,Succes zondag dan."
In dit bericht komt duidelijk naar voren hoe de kloof tussen supporter en speler qua contact kleiner wordt. Iedereen kan een berichtje achter laten met zijn ongezoute mening en hier wordt weer door anderen op gereageerd. Het gaat mij dan ook niet zozeer om dit artikel, maar om de link die wordt gegeven naar de site met de Tweets. Er is heel veel commotie ontstaan na de wedstrijd van gisteravond en hier wordt online (via Twitter) op doorgegaan. Zo zie je maar dat nieuwe media zowel positief als negatief kan zijn. Van der Wiel krijgt veel negatieve tweets gestuurd, maar er zijn ook fans die het voor hem opnemen en natuurlijk is hij in staat om zijn eigen visie weer te geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten