zaterdag 18 september 2010

Stelling: 'Internet vormt ons 'venster' naar de wereld'.

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen internet. Jong en oud, niemand lijkt aan het medium te ontkomen.
Als we het oppervlakkig bekijken is internet 'slechts' een hulpmiddel om informatie te verkrijgen. Maar als we dieper ingaan op dit medium zien we dat het onze perceptie van de wereld weergeeft.
Zo hebben kranten webpagina's waarin ze de meest recente gebeurtenissen weergeven. Deze pagina's kunnen elk moment van de dag worden bijgewerkt waardoor we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Kranten daarentegen verschaffen slechts 'oude' informatie. Een treinongeluk dat 's ochtends is gebeurd, staat bijvoorbeeld niet in de krant, maar wel op internet.
Daarnaast zijn er talloze internetsites die ons informatie verschaffen over de meest uiteenlopende zaken. Van sportsites tot fashionsites, praktisch elk onderwerp heeft een website. Wikipedia bijvoorbeeld heeft een database met allerlei soort informatie. Zo is er informatie te vinden over verschillende oorlogen, maar bijvoorbeeld ook over oude wetenschappers.
Doordat we internet zo massaal gebruiken vormt het een prominente rol in onze maatschappij. Internet is niet langer 'slechts' een medium, het bepaalt hoe wij naar de wereld kijken. Met andere woorden, wij vormen onze 'werkelijkheid' door de informatie die wij via internet verkrijgen. Hoe wij over zaken in de wereld denken, komt voort uit de informatie die wij toegediend krijgen via het internet. Zaken die niet op internet worden besproken zullen daardoor ook geen rol spelen in onze maatschappij. Hoewel er talloze informatie op internet verschijnt, blijven er altijd zaken 'ongepubliceerd'. Niet alles wordt op internet gezet waardoor ons 'venster' naar de wereld wordt dus bepaalt door wat er wel en vooral ook niet wordt weergegeven. Hoewel internet dus een heel breed en vrij medium is, legt het ons toch beperkingen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten